13 Mart 2015 Cuma

TAŞPINAR'IN ANLATIKKLARI - K1OVSAM


K1OVSAM
M. FARUK KUTLU
Çeçenlerin kendilerine özgü geleneklerinden biri de, iki kişi tarafından düello biçiminde yapılan kama ustalığı gösterisiydi. Her cuma günü cami önünde, cemaatin önünde yapılırdı. Bu gösteriye, Çeçence; çekişme, kozlarını paylaşma anlamlarına yakın olan “k1ovsam” denirdi.
K1ovsam yapan iki kişi namazdan çıkarken birinin diğerini hafifçe itmesi k1ovsama davetiye çıkarmak demekti. Düşmanlık amacı güdülmeden yapılan bu gösteride iki Çeçen kamalarını çekip karşı karşıya gelirdi. Kalabalığın oluşturduğu topluluğun önüne çıkan iki kişi önce birbirlerini süzer, sonra ilk hamlelerini yaparlardı. Amaç; kama ucunu kullanarak rakibin vücudunda hafif çizikler açıp rakibi pes ettirmekti. Düşmanlık amacı taşımayan bu kapışmada derin yara açmak korkaklık sayılırdı. Amaç kama kullanma ustalığı göstermek olduğu için, derin yara açan anında elenirdi.
Bu gelenek her Cuma devam ederken Sivas’tan misafir bir Çeçen gelir. Misafir Çeçenin bu kapışmadan haberi vardır. Kendisi de Çardaklı biriyle k1ovsam yapmak istediğini söyler. Yani Çardaklılara delikanlılığını gösterecektir.

Sivaslı Çeçenin bu isteği kabul edilir ve karşısına iyi kama kullanan bir Çardaklı çıkarılır. Kalabalık toplanır, k1ovsam başlar. İki tarafta çok ustadır ve kamayı çok ustaca kullanmaktadırlar. Birbirlerine o kadar çok çizik atarlar ki üzerlerindeki giysiler lime lime olur, fakat iki tarafta birbirine üstünlük sağlayamaz. Çardaklı yaşlılar bir öneride bulunur. Hayvan yemliğine tuz konacak, dövüşçüler yemliğin içinde yatarak kozlarını paylaşmaya devam edecektir….
Hikayenin devamı: "TAŞ PINARIN ANLATTIKLARI" kitabında yayınlanacaktır… 

Hiç yorum yok: